Golden Week: Dag van het Natuurgroen

Golden Week: Dag van het Natuurgroen
Golden Week is een periode van vier vrijwel aaneengeschakelde nationale feestdagen in Japan. Veel Japanners hebben vrij vanaf 29 april tot en met 5 mei. Het is dan ook de langste vakantieperiode voor velen. Er wordt dus veel gereisd en genoten van de lente. In een serie van vier korte posts lees je alles over de vier feestdagen waaruit Golden Week bestaat.

Na het overlijden van keizer Hirohito op 7 januari 1989 werd zijn oudste zoon Akihito keizer van Japan. De verjaardag van Hirohito op 29 april was dus niet langer de verjaardag van de keizer. Maar na een regeerperiode van 62 jaar kon 29 april niet zomaar ineens geschrapt worden als feestdag.

Hirohito was de keizer en opperbevelhebber van het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn macht werd hem grotendeels ontnomen in de nieuwe grondwet die op 3 mei 1947 van kracht werd. De 62 jaar dat Hirohito staatshoofd van Japan was waren turbulent en zeker een vorm van herdenking waardig. Zodoende werd begin 1989 besloten om Hirohito’s verjaardag te behouden als nationale feestdag. Hirohito was een fervent plantenliefhebber, dus werd besloten om 29 april om te dopen tot Dag van het Natuurgroen.

Herhaalde pogingen tot wetswijziging leidden er in 2007 toe dat 29 april vernoemd werd tot Showa Dag, een officiëlere herdenking van Hirohito’s regeerperiode. De Dag van het Natuurgroen werd verplaatst naar 4 mei. De Dag van de Grondwet was al een nationale feestdag op 3 mei en op 5 mei wordt Kinderdag gevierd. Zo ontstond een periode van 3 aaneengeschakelde feestdagen die samen met Showa Dag op 29 april Golden Week vormen.

Golden Week

Als je een reis naar Japan plant in de lente dan kom je gegarandeerd de term Golden Week tegen. Sommige websites waarschuwen dat je in deze periode beter niet naar Japan kunt reizen vanwege de drukte. Ja, het is in deze periode drukker dan normaal. Je kunt echter prima reizen en als je goed plant heb je helemaal geen last van de drukte.

Waarom is het tijdens Golden Week zo druk? Japanners werken ongelofelijk hard en hebben nauwelijks vakantie. In de periode tussen van 29 april t/m 5 mei vallen maar liefst vier nationale feestdagen, waarop de meeste mensen vrij zijn. Veel Japanners nemen de overige dagen ook vrij. Golden Week is daarmee voor velen de langste vakantieperiode van het jaar.

De feestdagen in deze periode zijn:

29 april 2021
Showa Dag

Verjaardag van voormalige keizer Hirohito en onderdeel van Golden Week.

Golden Week
Nationale feestdag
meer info
3 mei 2021
Dag van de Grondwet

Herdenking van de totstandkoming van de grondwet in 1947 en onderdeel van Golden Week.

Golden Week
Nationale feestdag
meer info
4 mei 2021
Dag van het Natuurgroen

Keizer Hirohito was vanwege de Tweede Wereldoorlog controversieel. Na zijn overlijden wilde men in eerste instantie geen dag naar hem vernoemen maar werd op zijn verjaardag herdacht dat hij van planten hield.

Golden Week
Nationale feestdag
meer info
5 mei 2021
Kinderdag

Op deze dag wordt het geluk en vreugde van kinderen gevierd. Kinderdag is onderdeel van Golden Week.

Golden Week
Nationale feestdag
meer info