Oude hoofdsteden

Pad sinds 1868 is Tokyo de hoofdstad van Japan. Daarvoor is Kyoto eeuwen lang de hoofdstad geweest. Ook Nara is lange tijd het bestuurlijk centrum van Japan geweest. Er zijn echter nog tientallen andere steden en dorpen die een korte periode het stempel hoofdstad gehad hebben. Deze rondreis voert je langs een aantal van die plekken.

Sakurai & Asuka
Dag 1 t/m 3

Dag 1: Begin je dag in Sakurai, op ongeveer 1,5 uur met de trein vanaf Osaka of Kyoto. Sakurai was de hoofdstad van Japan van 457 tot 479. In deze periode regeerde keizer Yuryaku, de 21ste keizer van Japan. Het keizerlijk hof was gevestigd in Hatsuse no Asakura paleis. Van het paleis is helaas niets meer over. Echter zeker de moeite waard is Omiwa Jinja. Deze Shinto schrijn stond al in Sakurai toen Yuryaku vanuit daar Japan regeerde. De schrijn is gebouwd op en gewijd aan de berg Miwa. De eerste religieuze handelingen van Japan zijn hier verricht. Daarom wordt Omiwa Jinja vaak gezien als eerste schrijn van Japan. Als je uitgekeken bent in Sakurai kun je met een Kintetsu trein in ongeveer 30 minuten naar Asuka reizen waar je kunt overnachten (zie hotel advies hieronder).

Dag 2: Van 538 tot 710 was Asuka hoofdstad van Japan. De verschillende keizers hebben tijdens die periode op verschillende plaatsen in de buurt paleizen gebouwd. Bij het overlijden van een keizer verhuisde de hele hofhouding naar de nieuwe locatie. In het Historisch Park van Asuka liggen een paar grafheuvels van de meest invloedrijke keizers uit deze periode en het Asuka Historisch Museum.

Dag 3: Vandaag zou je de ochtend kunnen gebruiken om met de trein naar Yoshino te reizen. Yoshino is nooit hoofdstad van Japan geweest, maar wordt wel gezien als sakura hoofdstad. Het is een van de bekendste plaatsen in Japan om de bloeiende kersenbloesem te bekijken in de lente. Ook buiten het seizoen is het aardig om hier rond te lopen. ’s Middags zou je met de trein terug kunnen reizen richting Asuka en door naar Nara, de volgende stop op de hoofdsteden-route.

Nara & Kuni-kyo
Dag 4 & 5

Dag 4: Vandaag zou je het Heijo Paleis kunnen bezoeken. Vanuit het Heijo Paleis in Nara werd Japan geregeerd tussen 710 en 740 en opnieuw tussen 745 en 784. Het paleis nam bijna een vierkante kilometer in beslag met het hoofdgebouw en de vele bijgebouwen. Vanwege het culturele en historische belang van deze plaats is het gebied waar het paleis gestaan heeft opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het originele paleis is lang geleden verdwenen, maar van een paar gebouwen zijn imposante replica’s gebouwd.

Dag 5: Nu je toch in Nara bent mag je ook eigenlijk Nara Park niet missen. Hier staat onder andere de tempel Todai-ji. De Daibutsu-den, de Grote Boeddha Hal, is een van de grootste houten gebouwen ter wereld. Binnen vindt je het grootste houten Boeddha beeld ter wereld, een zeer imposante verschijning. Je kunt verder het park in lopen naar Kasuga Taisha en dan terug richting de stad via de pagode van Kofuku-ji.

Nara reisgids
Kyoto
Dag 6 & 7

Dag 6: Vandaag zou je met een Kintetsu trein naar Kyoto kunnen reizen. Kyoto was van 794 tot 1868 hoofdstad van Japan. Je kunt je voorstellen dat in bijna 1100 jaar Kyoto een machtig mooie stad geworden is. Gebruik na aankomst in Kyoto vandaag de rest van de dag om de stad te verkennen.

Dag 7: Om de rondreis langs oude hoofdsteden te besluiten mag een bezoek aan Kyoto Gosho, het keizerlijk paleis van Kyoto, natuurlijk niet uitblijven. De paleistuinen zijn toegankelijk voor bezoekers. Onder leiding van een gids van de keizerlijke hofhouding is ook een aantal van de gebouwen van binnen te bezichtigen.

Kyoto reisgids